DELA

Nytt fartyg för Eckerös Helsingforslinje

Rederiaktiebolaget Eckerö, Eckerökoncernens moderbolag, investerar i ett nytt fartyg för Eckerö Lines trafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Såhär skriver rederiet i ett pressmeddelande:
”Eckerö köper fartyget, M/S Moby Freedom, av rederiet Moby SpA. Eckerö övertar fartyget i Italien i mars och därefter vidtar omfattande förbättringar och anpassningar till Eckerö Lines framgångsrika och beprövade koncept. Det moderna fartyget som har större kapacitet än det nuvarande kommer senare i år att sättas in i Eckerö Lines trafik mellan Helsingfors och Tallinn.
– Det har inte varit någon hemlighet att vi sökt efter lämpligt tonnage för att ersätta M/S Nordlandia. Jag är mycket glad och stolt över att kunna presentera denna affär. Med en investering i storleksklassen 90 M€ inklusive planerade ombyggnationer och anpassningar till linjen, visar vi vår långsiktighet och att vi tror på linjen mellan de två huvudstäderna Helsingfors och Tallinn, säger Rederiaktiebolaget Eckerös vd Björn Blomqvist.


Om fartyget
I pressmeddelandet berättas även mer detaljerat om nyförvärvet:
”Fartyget kan ta 2.080 passagerare och 665 personbilar eller cirka 100 lastenheter. Fartyget har cirka 1900 filmeter, hon är 175 meter långt och har en effekt på 50.400 kW (68.500 hk). Fartygets fartresurser är vid behov mycket konkurrenskraftiga.
– Vi transporterar idag årligen cirka 1 miljon passagerare och cirka 75.000 fraktenheter. Eckerö Line har en mycket väl inarbetad och populär produkt på linjen Helsingfors-Tallinn och när vårt nyförvärv ersätter M/S Nordlandia kommer vårt koncept och personal att komma ännu bättre till sin rätt, säger Eckerö Lines VD Irja Hanelius.”


Läs mer i morgondagens Nya Åland

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax