DELA

Nyinflyttade lär sig Hantera vardagen

Nu startar Ålands marthadistrikt två nya kurser med ”Hantera vardagen”.
Alla deltagare är inflyttade ålänningar.
När Medis i början på året arrangerade en minimässa för sina elever i svenska språket med inriktning på föreningsliv på Åland blev Martha målet för flera elevers intresse rapporterar distriktet.
En dialog har förts mellan projektkoordinator Ann Gustafsson på Ålands marthadistrikt och biträdande rektor Ann Westerlund på Medis, med tanke på ett samarbete.
Initialt var tanken att man skulle genomföra projekt ”Hantera vardagen” under skoltid, såsom svensklektion. Det gick inte att genomföra men under diskussionernas gång kunde man på Medis förmedla 15 intresserade elever till kursen.
Nu verkställs det hela av Ålands marthadistrikt med Leila Smulter som projektledare. Koordinator Ann Gustafsson administrerar och assisterar.
Projektet går ut på att eleverna får lära sig laga närproducerad och ekologisk mat snabbt och lätt, man tangerar också viktiga ämnen såsom ekonomi, i samarbete med Folkhälsan, klädvård, städning med minimalt med kemikalier och man lär sig att planera sin tid och får också redskap att förbereda sitt arbetsliv. (ka-f)