DELA

Nygammal metod räddar människoliv

Att med kättingar fästade fram och bak dra ut och isär en krockad bil för att snabbt få ut en fastklämd människa låter logiskt.
Så gjordes till slutet av 60-talet och nu tas den gamla metoden till heders igen. Orsaken är helt enkelt att det går snabbare att få loss den skadade.
– Att vi börjar jobba på det här sättet leder på sikt säkert till att människoliv räddas genom att skadade människor får vård snabbare, säger räddningschef Thomas Mattsson.
Ännu i slutet av 60-talet användes kättingar för att dra ut och isär krockade bilar för att få ut fastklämda människor. Sedan kom ny hudraulikteknik som visserligen fungerar bra men tar mycket mera tid. I helgen har åländsk räddningspersonal lärt sig hur den nygamla metoden med kättingar fungerar. En av de tre utbildarna, Jan-Einar Andersen från Norske luftambulans, berättar att man i Norge jobbat med kättingar i tolv-tretton år.
– Med hydrauliktekniken får man sällan loss någon på under en halv timme medan det tar tio minuter med den här metoden. Det är oerhört stor skillnad för en svårt skadad människa.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist