DELA

Nya tag för stadens centrum

City Mariehamn heter det senaste i raden av många försök att skapa en blomstrande stadskärna.
Nytt den här gången är att aktörerna i centrum beslutat sig för att både satsa och samarbeta.
En utveckling av trivseln i stadens centrum har diskuterats i flera olika sammanhang och i tiotals år.
Man har talat om Ekostaden, om Maritima Mariehamn och om Ett livskraftigt centrum och man har bildat kommittéer, anlitat konsulter och anställt projektledare får att få fram idéer och strategier. Några märkbara förändringar har inte skett.
I går var det dags för en presentation av det senaste projektet, City Mariehamn, en utveckling av Ett livskraftigt centrum.
Den här gången handlar det om en betydligt större satsning än tidigare och deltagarna på gårdagens presskonferens var övertygade om att det nu skall leda till flera kliv framåt i utvecklingen.


Tre års avtal
Bakom optimismen är det faktum att det är första gången någonsin som man medvetet går in för gemensamma satsningar. Aldrig tidigare har staden, fastighetsägarna och verksamheterna, det vill säga de som driver butiker, restauranger, banker, hotell med mera, suttit kring ett och samma bord med målet att utveckla Mariehamn.
Samtliga tre parter, staden, fastighetsägarna och verksamheterna, har skrivit på ett tre års avtal för sitt engagemang och alla tre satsar i år 50 000 euro för de gemensamma målen. Över 60 aktörer är med i det här skedet och representeras av över 20 personer som på olika sätt arbetar vidare med projekten.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen