DELA

Nya skisser för Magazin-tomten

Efter två års planering är fastighetsägaren Nobel fastigheter ab och staden i princip överens om hur nybyggnationen kan se ut på Magazin-tomten.
Men det kan redan vara för sent – kedjorna som tidigare stod i kö har redan bestämt sig för Jomala.
I onsdags hölls samrådsmöte i stadshuset om Magazin-tomten. Planeringen har nu avancerat så långt att stadsborna informeras och ombeds tycka till om nybyggnadsplanerna. Senast den 10 maj klockan 15 ska åsikter lämnas in till stadsarkitektkansliet, antingen skriftligt eller muntligt. Under samrådstiden är materialet framlagt på stadsarkitektkansliet och på kansliets hemsida på http://www.mariehamn.ax

Vad är det då som hänt och som äntligen förlöst det trögjobbade projektet?
En avgörande omständighet är att fastighetsägaren, Eriksson Capital-ägda Nobel fastigheter ab, har bytt arkitekt till Ålandsbördige Lasse Bergh som ritat flera hus i staden, nu senast nya Apoteksgården. De skisser han gjort i den anhållan som skickades till staden i början av året har vunnit gillande.

Kedjorna väljer Jomala
En ännu mera avgörande omständighet är att de butikskedjor som för två år sedan stod i kö för att få försäljningsutrymme i nybygget nu har hittat annat, det vill säga de nya köpcentra som byggs i Jomala på bägge sidor om stadsgränsen.
Nu brinner det verkligen i knutarna för att stadens centrum ska ha en chans att hänga med i utvecklingen och inte riskera att dö sotdöden, så som det har gått i många andra städer både i öster och väster. Stadsstyrelsen har beslutat att man med alla medel ska skapa mera affärsyta i centrum för att motverka trenden.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre