DELA

Nya polismästarens första vecka på jobbet

Hon har snart tre examina, ett stort rättvisepatos och ser polisyrket som en sorts kundservice för samhällsmedborgare. Ålands nya polismästare Maria Hoikkala går nu från ett polishus med 1 000 anställda till Strandgatan 27 med 80 tjänstemän.
– Dimensionerna är annorlunda, men det är bara uppfriskande, säger hon.
Enda sedan skolåldern har Maria Hoikkala vetat att det var polis hon skulle bli.
– Jag har alltid haft en väldigt stark rättvisekänsla och är mycket intresserad av människor. Jag ser polisyrket lite som en kundservice vars syfte är att betjäna medborgarna och samhället.
Maria Hoikkala började på svenskspråkiga polisutbildningen 1996 och tog examen två år senare. Efter sex månaders arbete inom rörliga polisen i västra Finlands distrik med säte i Åbo blev hon erbjuden en tjänst i Pargas. När en annan tjänst som äldrekonstapel i Åbo dök upp sökte hon den, fick den och flyttade tillbaka.
De senaste fyra åren har hon arbetat som överkommissarie i Sydvästra Finlands polisinrättning.
Hon kom till Åland för fyra dagar sedan – efter 17 år som polis i Åbo.
– Jag har en del att sätta mig in i. Den första tiden kommer att gå åt till att få en helhetsbild av hur myndigheten fungerar och lära känna alla i huset. Hittills har jag fått uppfattningen att myndigheten fungerar bra, men det finns säkert saker att jobba på också.
Varför just Åland och varför just nu?
– Jag tänkte som så att om jag inte gör något nytt nu kanske det aldrig blir gjort. Efter en lång tid på samma ställe faller man lätt in i gamla vanor och det här var en chans som jag nappade på. På Åland kan jag dessutom använda mitt modersmål mycket mer.
Åland, som är Finlands minsta polisdistrikt, har cirka 80 tjänstemän inom myndigheten. Tidigare har Maria Hoikkala jobbat med ungefär tusen anställda.
– Under senaste polisreformen blev många av distrikten väldigt stora. Så dimensionerna är annorlunda här, men det är uppfriskande
Läs mer i fredagens Nyan!

Carin Karlsson