DELA

Nya möjligheter för Posten i nybyggt hus

Nästa år minskar Postens omsättning med 6-7 miljoner euro när den nya momslagen träder i kraft. Men vd Henrik Lundberg väljer att se ändringen som en ny möjlighet till expansion som redan syns i det mäktiga nybygge som nu tar form.
Posten Åland ab växer så det knakar i Jomala Sviby. För nästan ett år sedan sattes spaden i jorden för den byggetapp som nu pågår, 4 A, som ska vara klar i slutet av september.
Expansionstakten ha varit oerhört snabb. Posten flyttade till Sviby 2002 när den första etappen stod klar. Etapp 2 togs i bruk 2005, etapp 3 tre år senare och nu är det dags för den första delen av etapp 4.
– Den andra delen, 4 B, skulle enligt den här takten vara klar 2015. Men det tror jag inte riktigt på, säger Henrik Lundberg.

Nya möjligheter
Den jättelika hallen för pack och distribution är på 2.000 kvadratmeter och här ska alla varor som e-handelskunderna beställer lagras och plockas i vartefter.
Det är inom just pack och distribution som stora förändringar kommer att ske nästa år. Då träder ändringen av momslagen i kraft, vilket över en natt sänker värdet för varor som kan levereras momsfritt från 43 till 22 euro eftersom den lägsta moms som uppbärs efter nästa årsskifte sänks från 10 till 5 euro.
– Vi vet redan nu att 6-7 miljoner euro av omsättningen försvinner nästa år.
Årets omsättning är budgeterad till cirka 42 miljoner euro. Det är alltså en ganska stor bit som skärs bort.
Men ändringen innebär också stora möjligheter, konstaterar Henrik Lundberg.
– 22 eurosgränsen tillämpas i de flesta EU-länder och den marknaden är enorm. Vi har redan kommit igång med att skicka varor till Holland och England.
Ett annat område där det finns tillväxtmöjligheter är print och kuvertering eftersom portot är momsfritt. Potentiella kunder är banker och försäkringsbolag som inte får dra av moms.
– Då blir de intresserade av att posta här. Om vi får till exempel Tyskland och England med så kan det bli gigantiskt.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre