DELA

Nya hamnguiden är klar

Nu har den omtalade hamnguiden släppts. Till sommaren blir den Svenska Kryssarklubbens årskskrift.
– Jag tror att debatten har lagt sig nu, säger initiativtagaren Anders Hellberg.
– Jag ska använda den i sommar när jag far runt med min båt som går fem knop, sade näringsminister Fredrik Karlström (Ob) när han i går fick ett exemplar av den omtalade hamnguiden som fått titeln ”Åland – gästhamnar, farleder och ankarplatser”.
Boken är ett resultat av att journalisten Anders Hellberg förra året vann tävlingen Skraknästet som är den åländska versionen av investeringsprogrammet Draknästet.
Hellberg fick 5.000 euro för att genomföra sin idé med en hamnguide över åländska natur- och gästhamnar. Därefter vidtog en tidvis vild debatt där vissa markägare protesterade högljutt mot hamnguiden. Man ansåg att det redan finns tillräckligt med båtturister i hamnarna och motsatte sig mer marknadsföring.
Men nu är alltså boken klar. Anders Hellberg säger att han aldrig hade väntat sig en så ivrig debatt men att han tror att debatten nu har lagt sig.
– Det har aldrig varit min avsikt att locka 30 svenska seglare samtidigt till en och samma vik som ägs av en familj där det finns en endast en brygga, säger Anders Hellberg.
– Båtturister är inga gangsters utan de vill i allmänhet hålla sig till reglerna.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom