DELA

Nya fiskodlingen till Eckerö

Det rena havsvattnet lockar den nya landbaserade fiskodlingen till Eckerö.
Kommer Fifax ab och kommunen överens om de sista detaljerna blir det byggstart i vår.

Som Nya Åland tidigare har berättat står en grupp investerare bakom företaget Fifax ab redo att satsa 18 miljoner euro på Ålands första landbaserade fiskodling.
Målet är att redan i slutet av 2014 starta upp med 1 000 ton regnbågslax som utökas med ytterligare 2 000 ton om ett par år då hela hela anläggningen skall vara utbyggd.
Då Fifax för några veckor sedan ordnade en presskonferens om planerna var det fortfarande oklart var anläggningen skall etableras. Eckerö har varit ett hett tips och i går kom pressmeddelandet som bekräftar att det sannolikt blir just där som fiskodlingen byggs, närmare bestämt på det område som kommunen äger mellan återvinningsstationen och havet i Valberg i södra Storby.
Fifax meddelar att dialogen med byalaget och rågrannarna har varit positiv och att man nu fördjupar förhandlingarna med kommunen om villkor och förutsättningar.
– Vi har tittat på flera alternativa etableringsplatser, både kommuner och privata har varit intresserade av oss. Men vi har också en lång lista på kriterier som måste uppfyllas och där har vi kommit fram till att Eckerö är det bästa alternativet, säger Fifax vd Pontus Nikula.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Titte Törnroth-Sarkkinen