DELA

Ny juristfaktura från Rask

För ett par veckor sedan fick ÅHS en ny faktura för 7,5 timmars konsultation angående misstanke om grov ärekränkning.
Nya styrelseordföranden Barbro Sundback (S) tänker inte skriva under fakturan som fortfarande är obetald.
I fjol våras betalade ÅHS två fakturor från juridisk byrå Uotila & Mattsson på totalt nästan 9.000 euro för juridisk hjälp åt hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Rask som polisanmäldes för grov ärekränkning av ÅHS-läkaren Mogens Lindén. Orsaken var de ord som Rask använde om Lindén i intervjuer som publicerades efter att han och andra ifrågasatt Rasks agerande i fråga om hustruns lönesättning för ett vikariat inom sjukvårdsorganisationen.
Förundersökningen gick vidare till landskapsåklagaren som dröjde med åtalsprövningen. I början av mars i år försonades Rask och Lindén, Rask bad skriftligt och offentligt om ursäkt och båda parter ansåg att frågan om eventuell ärekränkning kunde lämnas en gång för alla.

Ytterligare två fakturor
Det som inte då var känt var att ytterligare en faktura från Uotila & Mattsson hade skickats till ÅHS den 19 december på 2.706,01 euro.
Den 26 april, för två veckor sedan, kom så en ny faktura från Uotila & Mattsson på 1.672 euro till ÅHS. Ärenderubriken är den samma och tiden för när arbetet har utförts – 7,5 timmar á 180 euro samt utskrifter, kopiering, telefon och porto – är 20 december till 26 april, alltså långt efter både ursäkt och försoning. ”Ärendet avslutat”, står det på fakturan som ännu inte är betald trots att förfallodagen var den 6 maj.
Sammanlagt har den juridiska konsultationen i ärendet kostat 13.267 euro.
Det som hänt sedan i fjol är att ÅHS har fått en ny styrelse. Ordförande är Barbro Sundback (S) som säger så här:
– Jag kommer inte att skriva på fakturan, det vet jag. Jag anser inte att det finns laga grund för att ÅHS ska betala den. Det här är en principiell fråga.
ÅHS-styrelsen har nästa möte den 25 maj.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre