DELA

Ny avdelning för för dementa

Färger, väggmålningar och hemtrevlighet präglar de nya demensutrymmena på De gamlas hem i Jomala.
Sammanlagt 22 patienter får plats på avdelningen som invigdes i går.
En specialavdelning för personer som lider av demens har länge funnits högt på mångas önskelista. Enskilda har kämpat för den, kommuner har gjort det och också demensföreningen.
– En demensavdelning har länge varit också fullmäktiges ”ögonsten”. Vi är så glada över att vi nu har ett äldreboende i tiden, sade Eva Dahlén, fullmäktigeordförande för De gamlas hem, då avdelningen invigdes i går.
Avdelningen består egentligen av två delar, Solsidan och Liljan. Till Solsidan hänvisas de som är i fysiskt gott skick medan Liljan är en bäddavdelning.

Inte skrytmöbler
Den nya demensavdelningen har förverkligats med små medel eftersom det är en befintlig gammal avdelning som har gjorts om. Man har visserligen satsat mycket på inredningen men det handlar inte om dyr design eller några skrytmöbler.
I stället har man utgått från att miljön skall kännas varm och hemtrevlig och också från att patienterna med hjälp av färger skall ha lätt att orientera sig i korridorerna.
En av de anställda, Helena von Betten, står för en stor del av utsmyckningen i form av flera väggmålningar med hennes signatur.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen