DELA

Nödrop från mamma med hemlös son

– Mamman gav mig brevet hon skrivit och bad mig förmedla det till tidningen. De hemlösa kommer till oss men vi kan inte göra allt, säger Caroline Parker, diakoniarbetare i Mariehamns församling.
Orsaken till mammans öppna brev är den inställning som hon och diakoniarbetaren har märkt i flera intervjuer med bland andra stadens socialchef Susanne Lehtinen i lokaltidningarna.
– Budskapet är att de sjuka och hemlösa ska ta ansvar för sina liv, men det klarar de ju inte av på egen hand. De som saknar tak över huvudet och mat kommer till oss i församlingen, men våra resurser är begränsade och vi kan inte göra allt, säger Caroline Parker.
Mamman skriver bland annat:
Jag vill berätta om min missbrukande och hemlösa son.
Det verkar vara så, tyvärr, att det inte finns någonstans för honom att vara, hans sjukdom är för svår att hantera.
Beroendet är så stort, och har alltid varit, att han inte kan kontrollera det. Naturligtvis får han varken arbete eller bostad i ett sådant tillstånd, som dessutom innefattar våldsamt beteende. Fast det enda rådet från socialnämnden, det är att söka arbete och bostad.
Mat måste han ha, annars stjäl han. Bostad måste han ha, annars tar han sig in hos någon. Kanske ett överlevnadsarv från Homo sapiens, för att gå vidare i utvecklingen av sin art.
Läs hela mammans brev i papperstidningen. (ao)