DELA

Niska ska utveckla finsk matkultur

Michael Björklunds Niska-koncept ska testas på allvar i riket. Målet är att konkurrera med S-gruppens Kotipizza som är en av de största på marknaden. I fokus står närproducerade råvaror och engagerade franchisetagare.
– Snabbmatsbranschen växer och det här är vår chans att utveckla finsk matkultur, säger Michael Björklund.
Niska-konceptet har redan testats i Åbo och Dalsbruk under några års tid – men nu vill Michael Björklund och hans kompanjon Thomas Strandvik utvidga franchiseverksamheten i riket.
– Vi har jobbat ganska många år på att kunna ta klivet ut i stora världen och nu känner vi oss mogna. Vi har tillsammans med Bettina Ingves arbetat med att utforma ett attraktivt franchisingsystem där vi kan erbjuda olika helhetslösningar. Franchisetagarna får också färdiga kalkyler. Det vi kräver i gengäld är att man satsar, säger Michael Björklund.


Lokal nisch
Enligt Michael Björklund handlar det mycket om att hitta sin nisch, särskilt inom snabbmatsbranschen. S-gruppen är i dag den största aktören på marknaden i Finland och Michael Björklunds mål är att kunna konkurrera med de stora.
– Det skulle vara roligare om det fanns lite fler restauranger att välja på. Vår nisch är att utnyttja det lokalt odlade och producerade. Ingen Niska-restaurang kommer att vara den andra lik eftersom råvarorna är lokala men kunderna ska ändå kunna känna igen sig. Dessutom blir man ju som franchisetagare mer kreativ om man får frihet att förändra och utveckla restaurangen, säger han.
De första nya restaurangerna ska enligt planeringen invigas redan i vår. Sedan hoppas Michael Björklund att det ska följas av en strid ström nya i lagom takt.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson