DELA

Naucler: Oansvarigt att inte rösta

– Givetvis röstar jag, men jag ställer mig inte officiellt bakom en viss kandidat, säger riksdagsledamot Elisabeth Nauclér om presidentvalet.
I nästa sekund berättar hon dock att Haavisto är den hon känner bäst och att han är väldigt insatt i åländska frågor.
Elisabeth Nauclér berättar att hon har suttit bredvid Pekka Haavisto, som vid sidan av Sauli Niinistö är den kandidat som gått vidare till andra omgången i presidentvalet, i två års tid under möten i utrikesutskottet.
– Så jag vet att han är väldigt insatt i åländska frågor och han har även använt sig av Ålandsexemplet i sitt arbete utomlands.
Skulle han bli en bra president för Åland?
– Det skulle han väl, men det har visat sig att den som sedan blir president tar sitt ansvar i åländska frågor, säger Elisabeth Nauclér, som anser att alla årets kandidater kunde ha blivit en bra president för Åland.
Ålands valkrets brukar ofta rösta på vinnaren/presidenten. Hur stor betydelse har det?
– Det kan jag inte säga något om. Men ser man till exempel på Mauno Koivisto så fick han mycket röster här och sedan i hans första presidentföredragning fick Åland sina frimärken.
Till skillnad från övriga medlemmar i svenska riksdagsgruppen har den åländska riksdagskvinnan inte deltagit i kampanjen till förmån för SFP:s kandidat Eva Biaudet.
Valdeltagandet i första omgången var rekordlågt på Åland. Vad säger du till den som funderar på om man ska rösta eller inte i omgång 2?
– Det är oansvarigt att bli hemma. Det är ett intressant val nu är två med så olika värderingar ställs mot varandra.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos