DELA

Nattliga inbrottet unikt fall

Inbrott i bostäder är ovanliga på Åland, och att inbrott görs medan invånarna är hemma är så ovanligt att kriminalkommissarie Olof Lindqvist inte kan erinra sig ett enda annat fall under sin 30 år långa karriär.
Nya Åland berättade i fredagens tidning om fyrabarnsfamiljen som drabbades av ett nattligt inbrottt medan familjemedlemmarna låg och sov.
Tjuvarna – familjen antar att fler personer var inblandade, men vet inte detta med säkerhet – hade under natten varit inne i huset och rotat igenom lådor och väskor, stulit plånböcker, en iPad samt en öl och två snusdosor ur kylskåpet.

Får idéer
Kriminalkommissarie Olof Lindqvist har inte under sina 30 år vid polisen varit med om något liknande.
– Men det är nu bara så att oavsett var på Åland man bor ska alla dörrar på hus och bilar hållas låsta på nätterna eller då man är borta. Kanske är risken för inbrott mindre om man bor långt ute på landet, men också här på Åland finns det alltid sådana som får idéer. För det mesta är de förstås ute efter pengar eller saker som kan säljas och generera pengar.
Lindqvist konstaterar att för husägarnas del är det för det mesta inte den ekonomiska skadan som är störst utan otryggheten som skapas av att någon okänd rotar omkring i ens privata sfär. Så även om man inte har värdesaker liggande hemma är det skäl att låsa om sig.
Läs mer i papperstidningen! (as)