DELA

Mystiskt brev: Finland byter bort Åland

Ett brev som damp ner i Nya Ålands postlåda på torsdagen förkunnar att Finland kontaktat Ryssland för att byta bort Åland.
– Det finns en preliminär överenskommelse om ryskspråkiga ortnamn med Putins regering, skriver den hemliga avsändaren.
Flera personer på Nya Ålands redaktion fick i går brevet, utrustat med ett finskt frimärke men utan stämpel. Den mystiska avsändaren ”Nyheter om Åland” hade dock inte lämnat sina egna kontaktuppgifter. Telefonnumrena längst ner i brevet ledde nämligen till Nya Åland, tidningen Åland och landskapets kommunikationschef Björn Häggblom.
Enligt brevet ska Finland byta ut Åland mot Hogland, ön i centrala Finska viken som Finland förlorade till Ryssland efter fortsättningskriget.
– I Finland har man tröttnat på missnöjda och bråkiga ålänningar. Eftersom turistströmmen till Åland ska börja sjunka kraftigt måste man hitta nya trevliga maritima resmål för finska resenärer, står det i det finskspråkiga brevet.

Utvidgar genpoolen
Enligt brevet är Hogland en idealisk plats för naturturism utan besvärliga urinvånare. Samtidigt slipper ålänningarna det otrevliga Finland, och Finland slipper skattefinansiera och försvara Åland vars invånare har ”för små skor och mössor”.
– Arrangemanget utvidgar också genpoolen i en situation där ålänningar under en för lång tid endast gift sig med varandra, skriver avsändaren.
Även ortnamnen har man tänkt på: det finns en preliminär överenskommelse om ryskspråkiga ortnamn med Putins regering.
Längst ner i brevet står även några rader på svenska:
– Kan ryssarna vara så snälla och ta hand om landskapet Åland. Trots att där bor krångliga invånare, Ryssland kan säkert göra någonting med pyttelitet Åland och ålänningarnas pyttesmå tankar, står det.

Daterat 1 april
Det är oklart hur vitt brevet har spridits men åtminstone tidningen Åland har fått det, eftersom det därifrån kom ett undrande samtal till det angivna numret, det vill säga Nya Ålands chefredaktör. Kommunikationschef Björn Häggblom säger att ingen hört av sig till honom med anledning av brevet.
Det ska noteras att trots att brevet kom till Nya Åland i torsdag är det daterat till den första april.

Annakaisa Suni