DELA

Möte om Lappo skolas framtid

På fredag är det dags för berörda Brändöbor att diskutera Lappo skolas framtid. En av initiativtagarna till mötet är kommunstyrelsens ordförande Margaret Lundberg, och enligt henne ser framtiden inte alltför ljus ut.
– Det är dyrt att ha en skola med få elever. Det är en budgetfråga, även om det kanske finns andra värden som har betydelse.
På fredag sammankallar kommunfullmäktiges ordförande Mathias Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Margaret Lundberg till ett möte om Lappo skolas framtid.
– Lappo skola har diskuterats i många år och nu vill vi titta närmare på verksamheten. När man sitter med budgeten framför sig ser det inte riktigt ljust ut, säger Margaret Lundberg.
Kommer Lappo skola att läggas ner?
– Jag vill inte föregå mötet. Det här är det första skedet och vi vill diskutera saken.
Lappo skola är en liten skola med en lärare. Det finns också några timlärare och en kokerska. Enligt Margaret Lundberg blir det dyrt att ha en skola för bara några få elever.
– En enlärarskola är sårbar. Alla elever sitter i samma rum fast de går i olika klasser, vilket blir besvärligt för läraren.

Fungerar bra
Centerns partiordförande Veronica Thörnroos tycker att det är bra med en öppen diskussion. Hon har aldrig upplevt att det skulle vara några problem med få elever.
– Undervisningen fungerar bra och ibland åker de till Brändö skola och får träffa andra barn. Jag tror att det är bra att de får träna sin sociala kompetens genom att anpassa sig till de andra. Det finns fördelar och nackdelar med allt, men jag tycker att fördelarna överväger.
Om skolan läggs ner kommer barnen på Lappo och Asterholma att åka till Brändö skola istället. Från Lappo tar det 20 minuter med färjan och sedan återstår 10 kilometer med bil.
– Det skulle inte kännas något vidare om skolan läggs ner. Skolan och dagis bildar en helhet som är viktig för en liten by utanför vägnätet.

LINNEA FRIMAN

redaktion@nyan.ax