DELA

Mopedkort krav oavsett ålder

Har man personbils- eller körkort av högre klass får man också köra moped, fyrhjuling, snöskoter eller traktor.
När det blev lag på ett förarbevis för moped 1.6.2004 kunde dock personer utan annat körkort men över 15 år under fem års tid lösa in ett mopedkort utan att skriva något teoriprov.
– Jo så var det, men övergångstiden gick ut alltså för tre år sedan och numera måste också en 50-åring som vill köra moped och inte har minst personbilskörkort klara teoriprovet och ta mopedkort, säger Marica Eriksson vid Motorfordonsbyrån.
Det stämmer alltså inte som en insändarskribent gjorde gällande i gårdagens Nya Åland att man får köra moped utan kort om man är född före ett visst årtal. Löste man inte ut mopedkort mellan 1.6.2004 och 1.6.2009 måste man klara teoriprovet för att få köra moped oavsett ålder.
Personligen tycker Marica Eriksson, liksom många andra efter den senaste mopedbilsolyckan, att det dessutom borde bli obligatorisk körundervisning innan mopedister får ge sig ut i trafiken.

Nya lagen tar tid
Det tycker också trafikminister Veronica Thörnroos (C), som med sin stab håller på och tar fram förslag till ny körkortslag. Försäkringsbolagen ser gärna att lagändringen kommer snabbt, men Thörnroos säger att ny lagstiftning inte är något man bara kan snyta ur ärmen.
– Lagstiftningsproceduren tar tid och även om målsättningen är att den nya lagen ska kunna träda i kraft 1 januari 2013 är det kanske mer realistiskt att tala om 1 mars.
Hon betonar att den här problematiken inte på något sätt är ny, utan att redan den tidigare regeringen diskuterade en ny körkortslag.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist