DELA

Misstänkt inbrottstjuv greps i natt

Polisen grep i natt en person på bar gärning i samband med ett pågående inbrott i en restaurang. Polisen misstänker att det finns koppling till de fem inbrott som inträffade under natten till torsdag.
Under natten fick polisen ett samtal om att det pågick ett misstänkt inbrott i en restaurang i centrala Mariehamn. Inne i lokalen fanns en person som flydde till fots när polisen kom dit. Efter några hundra meter hann polisen ifatt personen som kunde gripas.
Enligt förundersökningsledare Anders Mattsson finns det anledning att misstänka att personen är inblandad också i de fem inbrott hos olika företag i stan som inträffade under natten till torsdag.
– Det är inte alldeles osannolikt, det är en del av det vi nu utreder.
Personen är bosatt på Åland och är känd av polisen sedan tidigare. I nuläget är den misstänkta personen gripen, men enligt Mattsson blir det troligen aktuellt med en anhållan ganska snart. Under morgonen genomförde polisen teknisk undersökning och en husrannsakan. Den misstänkta har också gjort vissa medgivanden.
– Ja, till en viss del. Det gäller det sista inbrottet, i de andra ärendena har inte påbörjat förhören ännu. Vi fokuserar på nattens händelser tills vidare.
I övrigt är polisen förtegen om detaljerna i utredningen.
– Vi har gjort en del undersökningsåtgärder i dag, men utredningen är fortfarande i sin linda och läget är lite känsligt. Det finns en del frågetecken att räta ut innan vi kan gå ut med mera information.
Han vill passa på att tacka allmänheten för de nyttiga tips som lämnats till polisen.
– De tipsen har hjälpt oss ganska långt och stärkt oss i vilken inriktning vi ska ta i utredningen. (mw)