DELA

Misshandlade sin dotter – fick villkorligt

Tingsrätten har dömt en man till tre månaders villkorligt fängelse samt böter för att ha misshandlat sin dotter.
Det var i en festlokal på norra Åland som mannen i september 2007 kastade sin dotter mot en vägg med sådan kraft att hennes huvud slog i väggen och hon föll i golvet. Kort därefter skuffade han henne nerför en betongtrappa.
Kvinnan fick blåmärken på flera ställen av kroppen samt smärtor i knäna, nacken och huvudet. Efter händelsen har hon tvingats omskola sig till ett nytt yrke som inte belastar knäna.


Finns vittnen
Den nu dömde mannen nekar till att han misshandlat någon under kvällen. Kvinnan har själv snubblat och fallit nerför trappan, menar han – men medger att han hållit i dottern och knuffat henne mot väggen. Det finns flera vittnen och läkarintyg som styrker kvinnans version av händelsen och tingsrätten tycker att kvinnans berättelse är trovärdig.
Mannen döms för ytterligare ett fall av misshandel och lindrig misshandel efter att under kvällen ha slagit en man över näsan med armbågen och greppat en annan man om överarmen när denne försökt avlägsna honom från lokalen.


Ersättning
Tingsrätten konstaterar i sin dom att kvinnans psykiska välmående har påverkats efter händelsen. Förutom det villkorliga fängelsestraffet döms mannen till att betala sin dotter ersättning för tillfälligt men och inkomstbortfall. Totalt handlar det om nästan 6.000 euro. Han ska också stå för kvinnans rättegångskostnader.
Målsägandena har inte uppgett någon orsak till bråket. (ak)