DELA

Mer debatt om GMO-lagen

LAGTINGET. Barbro Sundback (S) och kritiserar landskapsregeringen för att ha sänt iväg GMO-lagförslaget till EU innan lagtinget godkänt det.
Wille Valve (M) påpekade att lagen inte handlar om innovationer utan om vad det ska vara tillåtet att odla på Åland.
Behandlingen av landskapsregeringen förslag till GMO-lag fortsatte i lagtinget i dag. Förra veckan bordlades ärendet.
Barbro Sundback (S) var kritisk till att landskapsregeringen skickat lagförslaget till EU för notifiering, det vill säga tillkännagivit att en sådan lag godkänts på Åland.
– Jag tar avstånd till att man gör en EU-notifiering innan lagtinget tagit ställning. Nu fungerar lagtinget som ett postkontor åt landskapsregeringen.
Näringsminister Torbjörn Eliasson (C) förklarade varför landskapsregeringen gjort så.
– EU-kommissionen har tre månader på sig att ge ett utlåtande om lagförslaget, sedan tar det ytterligare fyra månader när presidenten ska godkänna lagen. Så det kan ta upp till sju månader efter att lagtinget klubbat igenom lagen innan den är godkänd. Vi ville göra det här snabbt.


Varumärket Åland
Wille Valve (M) höll sitt jungfrutal i lagtinget i går och det handlade om GMO.
– Lagen handlar inte om innovationer eller forskning i sluten miljö. Det handlar om ifall åländska bönder ska få odla potatis- och majssorter som är genmodifierade.
Valve anser att det man ska fråga sig är hur genmodifierade grödor påverkar varumärket Åland.
Lagförslaget sändes till social- och miljöutskottet med tillägget att finans- och näringsutskottet ska få ge sitt utlåtande om förslaget.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Nina Smeds