DELA

Mat-Tina kockar på Åland

Genom en stor internationell tv-produktion med fokus på matupplevelser satsar Ålands turistförbund på den internationella marknaden. Till sin hjälp har de tv-kockarna Tina Nordström och Michael Björklund.
Under en dryg vecka med start nu på lördag den 11 augusti kommer två 25-minuters program om Åland att spelas in. Programmen är de första som görs i en serie på 13 program om Finland under namnet Perfect Day.
Perfect Day följer samma koncept som succén med Scandinavian Cooking och New Scandinavian Cooking, vilka har gett Sverige, Danmark och Norge stor PR internationellt, skriver turistförbundet i ett pressmeddelande.
– Scandinavian Cooking har haft betydande framgång med distribution i över 60 länder, bland annat USA, Kina, Frankrike, Spanien och Italien, berättar turistförbundets vd Annica Jansson.
Produktionen ger Åland en möjlighet att profileras som destination internationellt, framhålls det. Med utgångspunkt i matupplevelser presenteras Ålands historia, samhälle, natur, kultur och upplevelser.
Programledare för Perfect Day är den finländska tv-kocken Sara La Fountain. I de program som spelas in på Åland kommer också svenska tv-kocken Tina Nordström att medverka och dessutom kommer Ålands egen Michael Björklund att göra ett gästspel.
Inspelningsplaster inkluderar bland annat Kastelholms slott, maritima vyer i Mariehamn, beachvolleyturneringen PAF Open, Getas kust med röda klippor och storslagna vyer samt Eckerö.


Enormt PR-värde
– Genom Perfect Day-produktionen och den massiva TV-distribution som medföljer kommer Åland att profileras i ett större sammanhang än någonsin tidigare i TV. Programmen kommer att visas i ett 60-tal länder och ofta med repriser, berättar Annica Jansson.
Turistförbundet finansierar produktionen. Vilka summor det rör sig om kan Annika Jansson inte berätta, det är hemligt.
– Men man kan väl säga som så att det inte är billigt, men när man tänker på vad man får för pengarna är det väldigt prisvärt eftersom det ligger ett enormt pr-värde i programmen.
Perfect Day kommer att visas med start någon gång under hösten 2008 eller vintern 2009. För produktion står det norska medieföretaget Tellus Works.

MALIN LUNDBERG