DELA

”Måste förbereda sig på det värsta”

Tehys strejkvarsel ligger nu i riksförlikningsmannen Esa Lonkas händer. Landskapsregeringen har anhållit om två veckors uppskjutning av strejken med hänvisning till samhällsfaran.
– I det här fallet är det de facto risk eller fara för hälsa och liv, säger finansminister Roger Nordlund (C).
Gårdagens besked om att fackförbundet Tehy varslar om strejk för cirka 380 medlemmar inom vården, har föranlett aktivitet i landskapsregeringsbyggnaden under dagen. Klockan ett sammanträdde landskapsregeringen och ÅHS för ett gemensamt beredskapsmöte.
– Eftersom vi har fått det här varslet måste man inom ÅHS nu förbereda sig på det värsta, att det kan uppstå en konfliktsituation och en arbetsnedläggelse. Så de jobbar för fullt med den planeringen nu och vi kommer att vända oss till tjänstetvistnämnden här på Åland för att försöka få det här strejkvarslet betraktat som samhällsfarligt, säger Roger Nordlund på fredagseftermiddagen.

”Väldigt allvarligt”
I dag har landskapet klubbat i genom 2015 års budget, och Nordlund är förvånad över att Tehy inte väntade med varslet till efter att man tagit del av vad som presenteras där.
– Jag blev förundrad och samtidigt lite besviken för jag tycker att vi har satt igång sådana åtgärder som syftar till att åstadkomma jämställda löner genom att arbetskartläggningen är igång nu, och genom att vi har tagit upp pengar både i tilläggsbudgeten för 2014 och i originalbudgeten för 2015.

Hur allvarlig är situationen nu?
– Den är väldigt allvarlig när man ger ett strejkvarsel inom den här sektorn. Det oroar människor naturligtvis och skulle det bli allvar finns det en risk för att det händer någonting tokigt. Nu är inte frågan i våra händer mera, utan i riksförlikningsmannens. När ett strejkvarsel ges förs frågan automatiskt över till den nivån.

Medling
Lotta Wickström är distriktsförlikningsman på Åland sedan några månader tillbaka. Nu kan hon komma att kastas direkt in i hetluften.
– Bollen ligger nu hos riksförlikningsmannen som i sin tur beslutar om det ska ske en medling hos honom eller om han delegerar det hit till Åland. I så fall sköter jag medlingen, säger hon.
Medlingen måste ske inom de två veckor som återstår innan Tehy tar ut sina medlemmar i strejk den 6 november.
– Men man har ju från landskapets sida sökt hos riksförlikningsmannen om att få två veckor till på sig eftersom det rör en sådan bransch som det gör. Men det har han inte fattat något beslut om ännu, så just nu är det två veckor.

Minna Wallén-Widung

minna.wallen@nyan.ax