DELA

Massor av Magnusson i flera format

Ålands flitigaste författare?
Kanske är det vårdöbon Magnus Magnusson som nu utvidgat sin produktion med ljudböcker.
Han har varit dataföretagare, mässgeneral i Godby, bowlare, ordförande för Ålands idrottsförbund, politiker med mera.
Och så är han en synnerligen produktiv kulturarbetare. I sitt tidigare liv som dataföretagare skrev han instruktionsböcker. 2006 inledde han en helt annan skrivarkarriär, med samhällsbetraktelser, ”ironier” och historiska skrifter. Magnus Magnusson har på eget initiativ dokumenterat Åland då och nu, ofta med egna illustrationer.
Han debuterade med ”Allt som sedan är – är kärlek”, ett urval av hans texter från sextiotalet som han ”skrev för eget bruk”. Sen följde bland annat en skrift om mordet på en fångförare, en vandringsguide till Vårdö och en guide till platser på Åland där det ska ha spökat genom åren.
Förstaupplagorna har i många fall varit begränsade till femtio exemplar som han själv sålt. Han har fått tillbaka tryckningskostnaderna.
– Allt har getts ut på eget bevåg. Jo, jag fick litet bidrag, landskapsregeringen har beviljat 500 euro två gånger. Jag vet att det inte går att bli miljonär på det här, konstaterar Magnus Magnusson.
Magnus Magnusson beskriver sig som något av en outsider i åländska litteratursammanhang – och inte honom emot.
– Jag jobbar bara för mig själv.
Att bli läst och få kontakt med läsarna är viktigare för honom än intäkter. Så han har sålt sina skrifter på lokala bokmässor men blir lika glad om någon lånar dem på bibliotek.
Han har en egen hemsida (magnusmagnusax.com) och i år har han förlängt cv:n med ljudböcker där han själv läst in sin produktion.

Patrik Dahlblom