DELA

Mariehamn klarade regnet bra

De kraftiga regnmassorna på måndagen föll relativt jämnt under en flera timmar.
Det kan ha räddat Mariehamn från översvämningar och andra problem i samband med åskovädret, det säger stadens samhällstekniske chef Jouni Huhtala.
Ovädret ledde inte till några dramatiska konsekvenser för Mariehamns dagvattenbrunnar och -bassänger. Vissa brunnar som hade täppts till av löv måste rensas, men några akuta åtgärder har inte krävts av stadens tekniska avdelning.
– Det ser ut som om vi har klarat oss riktigt bra. Det beror nog på att regnmängden har kommit i ett någornlunda jämnt flöde, allt har inte kommit på samma gång. Det har varit avgörande, säger Jouni Huhtala.
Att regnmassorna sprider ut sig över flera timmar gör att det system som ska se till att det inte blir översvämning hänger med.
– Så länge det inte är några störtregn ska systemet klara av att hantera vattenmängden. När det kommer 30-40 millimeter på två, tre timmar blir det bekymmer, men som det är nu hinner systemet ta undan det.
I Mariehamn finns ständigt en person som har jour om det plötsligt skulle uppstå problem.
– Vi har den beredskapen om det uppstår läckor eller störningar. Men som det ser ut just nu har vi läget under kontroll.
Läs mer om ovädret i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung