DELA

Många lediga toppjobb

En rad höga chefstjänster är just nu lediga, både inom det offentliga och det privata näringslivet. Råder det chefsbrist på Åland?
– Det återstår att se hur det går att tillsätta dem, det är det som visar om det är svårt att rekrytera, säger AMS chef Casper Wrede.
Ålands gymnasium söker tre biträdande rektorer efter att det beslutats om en omstrukturering som innebär att fyra av de nuvarande utbildningsledarna dras in.
Landskapsregeringen håller som bäst också på att tillsätta två chefstjänster – biträdande finanschef och rederichef. För den senare tjänsten har ansökningstiden förlängts en gång, men nu hoppas avdelningschef Niklas Karlman att den ska vara tillsatt innan våren är slut.
– Innan april är slut ska vi kalla till intervjuer. De tar kanske en eller två veckor.
En anledning till att det rent allmänt kan vara svårt att tillsätta vissa chefstjänster inom förvaltningen, är lönerna.
– Inom samma bransch kan lönerna variera väldigt mycket. Tillsammans med att trivas med arbetet och kollegorna tror jag att lönen är bland de topp tre viktigaste sakerna. Det är mycket ansvar och lönen går inte alltid hand i hand med det. I dagsläget, om man jämför chefsbefattningar och expertbefattningar kan de ha ganska lika förtjänster men chefernas ansvar är vidare. I dag när fritid tillsammans med familjen värderas allt högre kan det vara en faktor sdom påverkar.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén