DELA

Många idla öron på hörselns dag

Runt hundra personer samlades på Ålands hörselförenings sammankomst på lördagen för att träffas och se och höra på allt från föreläsningar om KBT till nya hörselhjälpmedel.

På lördagen ordnade Ålands hörselförening för femte året Hörselns dag, på hotell- och restaurangskolan i Mariehamn. I år var den femte gången sammankomsten ordnades. Varje år har man ett speciellt tema. I år var det telefoni.
– Det är dessutom ett tillfälle att träffas, säger Ralf Hellman som är ordförande i föreningen.
På mässan kunde deltagarna få hörselrådgivning och få en presentation av nya hörselhjälpmedel och service av sina gamla. Överläkaren och psykiatrispecialisten Eva Eriksson föreläste om kognitiv beteendeterapi, KBT, och behandlingens möjligheter att underlätta vardagen för bland annat hörselskadade. Något som enligt Ralf fungerar.
– KBT har hjälpt mig med min tinnitus. Man kan manipulera hjärnan till sin fördel.
Enligt Ralf är hörselskador vanligare än vad många tror, men många tvekar ändå att söka hjälp.
– Ungefär fyratusen ålänningar, femton procent av befolkningen, har någon form av hörselskada, och det är skrämmande siffror. Många vill ändå inte skaffa en hörapparat eftersom de fortfarande förknippas med hög ålder, men i dagens samhälle kan man drabbas fast man är ung eftersom vi har så mycket ljud runt oss hela tiden.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax