DELA

Man i sjönöd utanför Kökar

En man hamnade i sjönöd tidigare i dag efter att hans båt sjunkit utanför Kökar. Han lyckades simma de cirka hundra metrarna in till Hallonskär, där besättningen ombord m/s Skiftet såg honom och larmade Sjöräddningscentralen som kunde rädda mannen.
Det var vid halv ett på fredagen som larmet kom. M/s Skiftet var då på väg in i Kökars hamn när besättningen upptäckte en person som viftade kraftigt med händerna på Hallonskär som ligger i inloppet till hamnen.
Utbevakningsfartyget Uisko kallades till platsen och påträffade mannen som berättade att hans båt hade sjunkit ungefär hundra meter från stranden. Han hade haft flytväst på sig och kunde själv simma in till holmen. När sjöbevakningen hittade honom var han våt och det blåste kraftigt.
Han kördes tillbaka till sin stuga på Kökar, något nerkyld men i övrigt i gott skick.
Båten hade sjunkit redan vid halv tio på fredagsmorgonen och mannen hittades alltså först flera timmar senare. Kallare väder har utlovats till natten.
– Den nödställda hade turen med sig då han upptäcktes i tid. Om det hade hunnit bli mörkt så hade man haft mycket svårare att upptäcka honom på holmen och hans mobiltelefon var i obrukbart skick, skriver sjöräddningsledare Benny Paulsson i ett pressmeddelande.

Viktigt med flytväst
Sjöbevakningen tackar på sin hemsida besättningen på m/s Skiftet för vaksamheten.
– Det var tur att man råkade få syn på honom medan det ännu var ljust, annars hade det här kunnat sluta mycket, mycket värre, säger Paulsson till Nya Åland.
Varför båten sjönk var fortfarande oklart när Nya Åland talade med Benny Paulsson strax innan fyra på eftermiddagen.
Sjöbevakningen påminner om hur viktigt det är att bära flytväst då man rör sig på vattnet och att det är viktigt att skydda sin mobiltelefon till exempel i en vattentät påse, så att man efter en olycka har möjligheten att ringa efter hjälp.

Minna Wallén
minna.wallen@nyan.ax