DELA

Lodjuret borde förklaras fredlöst

Lodjuret utgör ett stort hot mot fårnäringen och borde förklaras fredlöst. Det skriver Ålands fåravelsförening i ett brev till landskapsregeringen.
I ett brev som kom till landskapsregeringen i fredags konstaterar Ålands fåravelsförening att en etablerad lodjursstam är ett mycket stort hot mot fårnäringen.
– Fårnäringen anser att lodjuret borde förklaras fredlöst så att det inte kan etablera sig på Åland, står det i brevet.
Föreningen ställer ett antal frågor till landskapsregeringen som de vill få svar på inför betessäsongen. Föreningen vill veta hor stor lodjursstammen planeras att få bli och vad det beslutet baseras på. Vidare undrar man hur stor ersättningen för förlorade får blir och vilka beviskrav som kommer att ställas, samt om det är möjligt att söka ersättning för förebyggande åtgärder som byggande av viltstängsel.

Enstaka fall
Ålands fåravelsföreningens ordförande Cecilia Persson säger att det var några fall i somras där lodjur attackerade får.
– Det handlar om några enstaka fall än så länge, men det finns farhågor att problemet kommer att öka, menar hon.
– Dessutom har det varit problem med att få ut ersättning från landskapet för får som dödats av lodjur. Det har varit för hårda beviskrav för att visa att det är just lodjur som tagit fåren, säger Persson.
Cecilia Persson säger att föreningen har varit i kontakt med fårägare i Sverige, som berättat hur den växande lodjursstammen påverkat deras fårhållning. Nu vill man att landskapet ska agera i förebyggande syfte.
– Det finns risk att det blir så stora skador och förluster att man slutar att hålla får. Då har vi igenväxande öar i stället, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni