DELA

Liten chans för vit jul

Vit jul? Tja. I de långtidsprognoser som publicerades i går och som sträcker sig till och med fredagen den 20 december syns varken snöflingor eller minusgrader.
I de internationella månadsprognoserna för hela december tror meteorologerna också på milt väder.
WSI (Weather Services International) i Andover i USA skriver i sitt senaste pressmeddelande att början av månaden blir kall på kontinenten medan hela december blir varmare än normalt i Norden.
Den europeiska prognoscentralen, ECMWF, tror också att det blir mildare än normalt i hela landet i hela december. Den meteorologiska tolkningen baserar sig på att det härskande högtrycksområdet över Centraleuropa och lågtrycket över Ishavet och Nordatlanten är en typisk lufttrycksfördelning som för vår del brukar föra med sig milt väder.
Tittar man ännu längre framåt på tremånadersprognoserna utlovas fortsatt milt.
WSI skriver att kyla i februari och mars är osannolikt för vår del. ECMWF och de finländska meteorologerna gör bedömningen att det med 70-80 procents sannolikhet blir en mild vinter i södra Finland, för Lapplands del är motsvarande siffror 80-90 procent. Fmi påpekar dock att det fortfarande finns en möjlighet att lågtrycket över Island senare förflyttar sig norrut så att kall luft får utrymme att strömma från den ryska kontinenten till södra Finland. (tt-s)