DELA

Linus vann i månfototävlingen

Det blev tio vinnare i vår fototävling.
Linus Falks bild med fotspår och månglitter på isen tog hem en knapp seger. God tvåa kom Morgan Nilssons foto kallat ”Månen i min hand”.
Linus Falk berättar att han gillar naturfotografering och inför Nyans tävling blev han sporrad att testa månfoto. Han jobbade länge med att testa olika tillvägagångssätt på Slemmerns is utanför Lilla holmen, kvällen den 7 februari. Det är han själv som syns på bilden.
– Det blev till slut så här: Jag satte kameran på stativ och på lång slutartid, 30 sekunder, och sprang i en cirkel och ställde mig på ett ställe jag bestämt tidigare. Fotspåren hade jag också gjort tidigare. Bilden är tagen i färg, men konverterad till svart-vitt, det blev mer känsla i den på det viset. Jag har också ökat kontrasterna.
Vi gratulerar till vinsten, ett veckoslut på Havsvidden och hoppas Linus får en stjärnklar natt där som inspirerar till vidare fotografering.
– Jag tar med mig min sambo Jenni Henriksson, vi planerar att fara dit när hon fyller år i början av mars,berättar han.

Mystisk
Juryn ombads beskriva vinnarbilden:
Bilden förmedlar en fenomenal känsla av samspel mellan små detaljer och stora perspektiv. Den är fascinerande och har den stoppande effekten som en vinnarbild skall ha! Stämningen är mystisk och det finns en ”story” i bilden som väcker många tankar. Det finns flera nivåer i bilden som även är teknisk intressant och lyckad! En helt underbar bild!
Den som vill se mer av Linus Falks bilder hittar fler på www.falk.fotosidan.se.

Tvåan nära
Juryn bestod av Anna Purtsi, Malin Lundberg och Bernt Balkh.
Bedömningen utgick från bilderna på Nyans hemsida – inte bilderna i papperstidningen, som ju blev olika stora och i olika tryckkvalité. Jurymedlemmarna rangordnade vardera fyra bilder. Både Malin Lundberg och Anna Purtsi hade Linus Falks bild som tvåa. Det betyder att den vann.
Ytterligare en bild fick två röster, det var Morgan Nilssons ”Månen i min hand”. Den rankades som tvåa respektive fyra och hamnade alltså snäppet under.
Resterande bilder fick vardera en röst från jurymedlemmarna.
Tröstpriser – en finfin t-tröja med Nyantryck, lämplig att ha undertill vid stjärnskådning, får följande:
Tove Nilsson, Stefan Lamoureux, Jan Sundman, Maj-Len Österlund- Törnroos, Robert Ammicht, Sofia Laasonen, Dan Källros, Minna Hellström och Morgan Nilsson.

Flest kvinnor
Det blev 142 månbilder som deltog i tävlingen. Noteras kan att fotografen i 74 fall är en kvinna, tävlingen lockade alltså något fler kvinnor än män att fotografera månen.
Tävlingsbilderna går fortsättningsvis att beskåda på vår hemsida www.nyan.ax/bilder.

Kiki Alberius-Forsman