DELA

Licensmedel öppnade nya Kanal Extra

Ålands radio och tv har öppnat nya Smedsbölekanalen Kanal Extra för att sända tolv matcher under ishockey-VM.
För det har public service-bolaget betalat tusentals euro av licensmedel till kommersiella tevekanalen MTV3.
På fredag börjar årets ishockey-VM som spelas i både Stockholm och Helsingfors. Finlands första match börjar klockan 19.15 och motståndare är Vitryssland.
MTV3 har köpt sändningsrättigheterna från och med i år och fram till 2017. Yle har med andra ord sidsteppats, och för att garantera att åtminstone några matcher refereras också på svenska i den finska reklamkanalen har finlandssvenska fondpengar satsats. För pengarna ska Hufvudstadsbladets sportchef Christoffer Herberts och hockeymålvakten Fredrik Norrena referera de tolv viktigaste matcherna, det vill säga Finlands sju matcher i grundserien samt finalmatcherna.
Ålands radio och tv har ingått avtal med MTV3 och ska sända ut matcherna. Från början var det meningen att sändningarna skulle gå ut över Ålandskanalen, men eftersom Åland 24 och andra bolag har köpt fasta sändningstider så gick inte det att förverkliga.
Därför har public servicebolaget nu öppnat den sista lediga kanalen i Smedsböle där matcherna ska sändas. Namnet blir Kanal Extra, berättar vd Pia Rothberg-Olofsson.
Det är den här kanalen som Åland 24 försökt få tillträde till för att få en enhetlig sändningstid och inte behöva dela sändningstid med Ålands radio och tv och andra aktörer. För Åland 24 skulle det ha kostat 10.000 euro att enbart få kanalen öppnad.
– Det var de som jobbade tidigare i Smedsböle som räknade ut att det skulle kosta cirka 10.000 euro att öppna kanalen. Senare har vi nämnt summan 3.000-10.000. Men ja, 10.000 euro har helt klart funnits med i diskussionerna. Men nu har vi öppnat kanalen för mindre än 10.000 euro.
Vem har betalat?
– Det har vi gjort. Vi har tagit den kostnaden på oss.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

annika.orre@nyan.ax