DELA

Liberalerna lockar med större avdrag på lån

Liberalerna föreslår att studerandena ska få ett högre avdrag på sitt studielån.
På fredag röstar lagtinget om reservationen.
I samband med att lagtinget debatterade ändringar i skattelagstiftningen för 2015 har liberalerna Mats Perämaa reserverat sig. Han vill att studerande ska få göra ett högre avdrag på sina studielån.
Perämaa säger att landskapsregeringen har försämrat för studeranden genom att frysa indexjusteringen under tre års tid. Situationen blir ännu värre då landskapsregeringen accepterar att man på rikshåll försämrar möjligheten att dra av på sitt studielån, tycker han.
– Åländska studerande belastas både med att man slopar det indexjusterade stödet och nu blir det ytterligare försämringar, säger Perämaa.
Enligt Perämaa vore det bra om fler kom in i arbetslivet med tanke på den åländska åldersstrukturen där många är utanför arbetsför ålder.
– Ett gynnsamt studielåneavdrag, där man också kan dra av kapitaldelen, kunde medverka till en hög inflyttning till Åland. Det kunde vara en drivkraft för en person som studerat utomlands men ska börja arbeta. Vi skulle få in kompetens, säger Perämaa.
Utbildningsminister Johan Ehn (MSÅ) rättade snabbt Perämaa genom att konstatera att studiestödet kommer att vara indexbundet nästa läsår.
Utbildningsministern lyfter också fram regeringen beslut om att höja summan på de inkomster en studerande får ha utan att studiestödet påverkas.
– Det är ganska stora pengar man får tjäna utan att stödet påverkas. Här hos oss räknas dessutom inte det man tjänar under sommaren, säger Ehn.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström