DELA

Lätt att bli kär till Bo Kaspers

Bo Kaspers Orkester fick mångas hjärtan att smälta och många rumpor att vicka på Torget i går kväll.
Människor i åldern 20 och uppåt står i grupper glest ifrån varandra minuterna före Bo Kaspers Orkester börjar spela. Stämningen är avslappnad. Folk står med öl- och vinmuggar i händerna och småpratar med varandra.
Då Bo Kaspers stiger upp på scen rör sig publiken närmare varandra och stämningen blir mer intim. Bandet börjar med några gamla godingar som de flesta i publiken känner till. Bland annat ”Du och jag” för människorna allt tätare. Vänner dansar och gungar i takt med musiken. Några par står och kysser och håller varandra i händerna. Den romantiska atmosfären höjs ytterligare då sångaren Bo Kasper Sundström börjar sjunga låten ”När du klär av dej”.
Nästa sång vill Sundström dedicera gitarristen Ola vars fru håller på och föda deras första barn. Därför är blivande pappa Ola inte med i kväll.
– Är det okej att dedicera en sång till någon? frågar Bo Kasper Sundström.
”Ja” ropar de flesta i publiken.
– Många dumma saker har man gjort här i livet men några bra saker har man nog också gjort, fortsätter Sundström och hänvisar till barnaskapande. Sedan spelar bandet ”Det här är nog det smartaste jag gjort”.
Vems idé var det att gå före tolv ifrån en krog. För att väldigt länge stå och kyssas vid din port. Hur många gånger har jag sagt att det här är nog det smartaste jag gjort.
Låt mig säga att stämningen inte blev mindre romantisk efter den sången. Må hända ”lagas” fler bebisar inatt?


Jazzigt romantiskt
”Ett ögonblick i sänder” är känslig och vacker. Publiken jublar och applåderar efter sången. Men sedan drar Bo Kaspers Orkester igång med sina nyare sånger från albumet ”Hund” som släpptes år 2006. Färre människor i publiken känner till låtarna och dansandet och diggandet avtar en aning. Bandet uppför bara några sånger från det nya albumet och återvänder sedan igen till de mer jazziga och äldre låtarna.
De äldre låtarna är de jag känner bäst till av Bo Kaspers Orkester, det är de jag vill höra. Det är den jazziga stilen med härliga inslag av bas och trumpeter som väcker känslor och sätter höfterna i gungning. Texterna är underbara, de kommer nära och rör en. De kan till och med få en att bli kär.

NADINE ASCHAN

nadine.aschan@nyan.ax