DELA

Landskapsregeringen stryker risad rubrik

Rubriken i det pressmeddelande som landskapsregeringen skickade ut inför Almedalsveckan har fått kritik. Och nu dras rubriken tillbaka.
– En olyckligt formulerad rubrik har väckt uppmärksamhet som inte var avsedd eller önskvärd, skriver man i ett pressmeddelande.
Förra veckan skickade landskapsregeringen via sin informationssekreterare Gunnar Westerholm ut ett pressmeddelande med rubriken ”Svenskare än Sverige”. Pressmeddelandet var ett led i förberedelserna inför landskapsregeringens satsning under Almedalsveckan på Gotland nästa vecka.
Samtidigt inbjöds massmedierna till en pressfrukost med lantrådet Camilla Gunell (S) ombord på skolfartyget Michael Sars som inhyser den åländska delegationen under besöket.
I pressmeddelandet radas några fakta upp om Åland. Bland annat att 90 procent har svenska som modersmål och att en tredjedel av alla som bor på Åland är födda någon annanstans. Rubriken ”Svenskare än Sverige” har skapat uppmärksamhet på olika debattsidor på internet. Kommentarerna är inte sällan invandrarkritiska. Man talar bland annat om Åland som en bra plats att ”fly till” för att slippa invandrare.
Nu har landskapsregeringen valt att stryka rubriken och skicka ut ett nytt pressmeddelande med ett förtydligande.
– Åland ska absolut inte under några omständigheter bli kopplat till främlingsfientlighet, säger lantrådet Camilla Gunell.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom