DELA

Landgång rasade i hamnen

Vid 18.30 tiden idag rasade en landgång vid kaj fyra i Mariehamns Hamn. Landgångens fall ser ut att ha stoppats av en balk längre ner i stålkonstruktionen. Under kvällen säkrades landgången med hjälp av lyftkranar. Haveriet skedde strax efter att passagerare hade gått iland från Rosella. Påstigning fick ske via bildäck. Inga personer kom till skada.


Ögonvittnet Åke Törnqvist satte i sin bil när han hörde en rejäl smäll.
– Jag hörde en kraftig smäll och tänkte att det var en ramp eller något. När jag kom ut ur bilen såg jag att landgången hade rasat, säger han.
Hamnchef Leif Ahlqvist, tillika räddningsledare för insatsen, berättar att man inte har resurser att reparera kajen på egen hand, utan måste vänta på tillverkare och experter som kommer till Åland under veckan. Landgången kommer att vara ur bruk en längre tid. Varför landgången har rasat är ännu oklart.
Kaj fyra är Ålands mest trafikerade kaj, så haveriet krånglar till det under färjornas absoluta högsäsong.
-Allt går att lösa, vi har fler kajer, men visst blir det lite besvär. Rosella får angöra kaj fem också  dagtid och inte bara över natten. Amorella angör kaj fyra och använder bara en landgång istället för två. Silja Galaxy får angöra kaj tre istället för kaj fyra, säger Leif Ahlqvist.
Inga passagerare kommer att behöva stiga på via bildäck, men ombordstigningen kommer att ta lite längre tid. Längst att gå får de som dagskryssar med Silja och byter fartyg i Mariehamn.
– Det blir ungefär hundra meter längre att gå och det borde inte finnas någon risk för förseningar, säger Tallink/Siljas kommunikationschef Janis Pavlus.