DELA

Lämna bilen hemma på onsdag

På onsdagen är det bilfri dag och alla uppmanas att för miljön och framtiden lämna sina bilar hemma, samåka eller välja det kollektiva alternativet. Årets tema är hälsa.
Under den bilfria dagen finns det mycket att göra och programmet drar igång med en skottkärreloppis i Miramargaraget. Femton försäljare deltar i loppmarknaden och ett pris utlovas.
– Under ett av föremålen som säljs finns en lapp och den som hittar lappen vinner en ekologisk fruktkorg, säger Jessica Sundberg på Agenda 21.

Föreläser om motion
För barnen finns aktiviteter på eftermiddagen utanför stadsbiblioteket såsom ansiktsmålning och en rörelsesaga med Jennie Elevall.
För den som är intresserad av att höra Janne Holmén föreläsa om motivation och motion kan man göra det i Alandica 18.30. En timme senare ordnas en debatt mellan Veronica Thörnroos, Katrin Sjögren, Martin Nilsson, Bjarne Blomster och en representant för Viking Line buss där framtidens trafik ska avhandlas.
För alla bilister kommer det inte märkas någon större skillnad och ingen väg stängs av med undantag av Strandgatan utanför biblioteket där dagsaktiviteterna hålls.
– Det är mer av en symbolisk avstängning, säger Sundberg.
Varför ordnas den bilfria dagen?
– Den bilfria dagens ska kunna ge inspiration och nya idéer kring hur vi ska ta oss runt och hur vi ska bryta vårt bilberoende. Jag är nyfiken på politikernas visioner när det kommer till vårt bilberoende, och hoppas också att många ålänningar kommer och deltar i debatten.

Johan Orre