DELA

Läkardrömmen lever tack vare Polen

Thomas Nyberg kom sent på att han ville bli läkare. Då hade han inte läst rätt ämnen för att komma in på de nordiska utbildningarna.
Svaret blev studier i Polen.
Fyra ålänningar studerar just nu till läkare i Polen. En av dem är Thomas Nyberg.
– Många undrade av vad jag skulle hit och göra. Somliga mer spydiskt än andra, någon tyckte att jag bara kunde beställa hem licensen, säger han.
Tanken på att bli läkare väcktes i Ålands lyceum.
– När vi skulle välja en bok till svenskan att recensera var jag sent ute som vanligt och ryckte åt mig Charles Darwins ”Om arternas uppkomst”. Jag slutade halvvägs in i boken, men någonstans måste mitt intresse för biologi ha väckts. Jag funderade på vad jag ville göra och tänkte, varför inte läkare?
Då hade han redan nått långt i sin utbildning och inte valt lång matematik, kemi eller fysik.
– Det blev lite sent påkommet. Men jag surfade runt efter information och frågade folk på forum hur det är att plugga i Polen och fick en bra uppfattning.
Thomas ansökte till Pomeranian Medical University i staden Szczecin och kom in.
– Många undrar hur jag kan bli läkare utan att ha läst avancerade naturvetenskapliga ämnen på lyceet. Men när man kommer hit går man en förberedande kurs med inriktning på medicinskt kemi, fysik och biologi vilket är mer väsentligt för dem som ska läsa till läkare.
– När man börjar studera i Sverige eller Finland måste man ändå börja om från början med att läsa biokemi, så lite överskattat är det att läsa de långa kurserna före.


På engelska
Han är nu på sitt andra år, han skulle varit på sitt tredje men läser om två kurser, på sin sexåriga utbildning. När han tar examen har han en medicinutbildning med EU-licens.
– Allt går på engelska, även om vi läser polska på sidan om. Jag har några polska vänner och kan snacka helt okej polska nu. Det är kul att få ett till språk på köpet!
Han trivs bra i Szczecin. Han säger att där finns en annan kultur, men att den är charmig.
– Nyligen hade vi ett två veckor långt sportlov, men istället för att åka hem valde jag att stanna här. Jag trivs väldigt bra.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström