DELA

Lagtingspolitiker vill ha skyddsjakt på vildsvin

Allt fler har sett och tagit bilder på vildsvin på Åland den senaste tiden.
Frågan är vad som ska göras.
Vildsvin är ett stort problem för markägare, jordbrukare och skogsbrukare i Sverige. De förökar sig snabbt och bökar upp det mesta som kommer i deras väg. Det har funnits tvivel på om vildsvin verkligen har kommit till Åland, men de senaste bilderna på grisarna visar definitivt att de finns på Åland.
Lagtingspolitikern Jörgen Pettersson (C) skriver i ett blogginlägg att det är dags att fundera på vad som ska göras åt vildsvinen på Åland.
Han skriver:
”Frågan är nu om detta är bra eller dåligt för Åland och ålänningarna. Jag lutar tyvärr åt det senare trots att jag själv funnit vildsvinsjakt sensationellt på många sätt då jag prövat på det i Sverige. Dessvärre är jag rädd för att vildsvin passar dåligt in på de små åländska markerna.”
Och vidare:
”Mot bakgrund av detta tror jag Åland rätt och slätt borde införa en resolut och omedelbar skyddsjakt mot vildsvinen i syfte att hejda den fortsatta utvecklingen av stammen.”
– Jag vill väcka själva tanken på hur vi ska ha det, om det är lämpligt att ha en stam på Åland. På 1960-talet fanns 30-talet rådjur på Åland och i dag finns det kanske 25 000. Vildsvinen förökar sig minst lika snabbt, och just nu är vi i ett brytningsskede där vi kan göra något åt det, säger Pettersson.
Kommer du att driva frågan politiskt på något sätt?
– Inte i det här läget, det finns en förvaltning som ska sköta de här frågorna, svarar Pettersson.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson