DELA

Lägre priser på krogmat nästa år

1 juli nästa år sänks momsen på krogmat från 22 till 13 procent.
– Vi har inte gjort några räkningar, men det kommer självklart påverka priserna på menyn, säger Stig Grönlund, delägare till restaurangerna Indigo och Umbra.
Finska regeringen gick i budgetförhandlingarna på onsdagen in för en kompromiss om matmomsen. Från och med juli nästa år ska momsen på både butiksmat och krogmat bli 13 procent, efter beslut i riksdagen till hösten.
Momsen på livsmedel från affärer måste då höjas med en procentenhet, eftersom matmomsen i oktober i år sänks från 17 procent till 12 procent, såsom regeringen tidigare beslutat.
Från åländsk sida har det sedan länge funnits önskemål om lägre moms för restaurangerna, men hur mycket påverkar det de faktiska krogpriserna?

Gynnar publiktillströmningen
Karin Harju-Jeanty på von Knorring menar att det givetvis kommer påverka priserna, men att det är för tidigt att ge någon närmare information än.
– Vi får se när det händer men visst påverkar det, absolut. Nästa år får vi räkna ut hur mycket priserna skulle gå ner, säger hon.
Stig Grönlund, delägare till restaurangerna Indigo och Umbra, är mycket positiv till sänkningen.
– Vi har inte gjort några räkningar, men det kommer självklart påverka priserna på menyn.
Stig Grönlund tror att fler kanske börjar äta ute, även om det inte handlar om en revolutionerande prissänkning.
– Vi kan hålla bra kvalité till ett bra pris och förhoppningsvis gynnar det också publiktillströmningen, säger han.

Höjer allmän momssats
Den allmänna momssatsen höjs däremot i juli från 22 till 23 procent. Den längre momssats som uppbärs på till exempel böcker, biobiljetter och tv-avgiften höjs från 8 till 9 procent.
Regeringen tänker också öka statens inkomster genom att återinföra accisen, den så kallade punktskatten som införs på enskilda varor, på sötsaker och höja accisen på läskedrycker, vilket borde ge klirr i statskassan på 100 miljoner euro. På presskonferensen kunde regeringen inte säga exakt hur mycket priserna på sötsaker och läsk stiger. (cl)