DELA

Lagom till skolstarten – solstarten!

Snart väntar ändlösa skoldagar, sömniga klassrum och skolväskor nertyngda av läxböcker.
En vecka kvar av sommarlovet, och solen visar sig äntligen! För skolelever är det bäst att passa på att njuta av den sista ledigheten.
Då det är en vecka kvar av sommarlovet bestämmer sig plötsligt solen för att stiga upp tidigt. Hon kastar molntäcket av sig, struntar i regnduschen och glömmer rent av bort att stormföna håret.
Iklädd sitt bästa väder strålar hon över ett smockfullt Lilla holmen. Skolbarn och ungdomar passar på att njuta helhjärtat i några dagar. Snart är det nämligen dags att sitta i ett svettigt klassrum igen och beskåda det vackra vädret från fel sida om fönstret.
Sofie Falenius, Nicolina Wikström, Jasmine Rosbäck och Sandra Lindberg ska om en vecka börja sitt sista år vid Ålands lyceum. På skolstarten ser de med blandade känslor.


Längtar efter Smulle
– Vi är väl inga plugghästar direkt, men det ska bli skoj att träffa alla kompisar igen, säger Jasmine Rosbäck.
– Det har varit så tråkigt att jobba också, säger Sofie Fallenius och fortsätter: Det är helt klart roligare att gå kurser än att jobba. Dessutom är det svårare att umgås flera på sommaren då alla har olika rutiner och arbetstider. Svårt att få det att passa för alla.
Att vädret var en besvikelse denna sommar, håller de alla med om.
– Hela juli regnade bort. Nu skulle man vilja vara ledig längre när det är så här fint, menar Nicolina Wikström. Fast jag var ju på öspelen på Rhodos, så på det sättet blev det lite sol i alla fall.
Att få ordning på rutinerna tycker de alla att ska bli skönt, och att träffa kompisarna blir roligt.
– Tre av oss går i och för sig i hälsa, – och idrottsklassen, och vi har setts även under sommaren. Det är bra sammanhållning. Men det ska bli kul att träffa såna som man inte hänger med annars, säger Nicolina.
Annat som de ser fram emot i och med skolstaren är Dan Nordmans historialektioner, att få träffa Smulle igen (gymnastiklärare Kennet Smulter vid Ålands lyceum), att så småningom kunna bära varma höstkläder och tanken på att äntligen bli klara med skolan.
– Det är ju bara ett halvår kvar nu, och dessutom har man inte så mycket kurser det sista året, säger Sofie.


Inga galonisar
Om en vecka börjar Johannes Nordström åttan i Övernäs högstadium, medan kompisen Robin Mattsson ska påbörja sitt första år vid Handelsläroverket. Gällande skolstarten så är de båda väl överens:
– Brudarna är ett plus och läxorna ett minus. Att få fullt upp och slippa rastlösheten är inte heller helt fel.
Under sommaren har Johannes tagit olika ströjobb, medan Robin arbetat som kock på Nikolaj.
– Jag praoade där förut och fick jobbet på så vis. Jag har alltid gillat matlagning och är rätt bra på det, säger Robin.
För att kompensera det, enligt dem, ”pissiga vädret” så har de ägnat tiden till spel: fotboll och poker.
– Fotboll är det bästa vi vet, det är kul i alla väder, hävdar Johannes, och fortsätter: Vi går alltid på matcherna. Att IFK vann i lördags var riktigt roligt.
På frågan om de spelat fotboll i galonisar ger de svaret:
– T-shirt och shorts funkar i alla väder.


Hann aldrig med
Ett annat gäng solbadare beklagar sig över att sommaren bara rann iväg.
– Vi skulle ju åka till Grönan allesammans, men det blev aldrig av, säger Gisela Öhman.
Tillsammans med kompisarna Cindy Dahlblom, Mimmi Forsman och Sara Flöjt sitter hon nu på stranden och försöker pressa ut det sista av sommaren. Snart väntar deras fortsatta studier vid vårdinstitutet, yrkesskolans media,- och kommunikationslinje, samt hotell och restaurangskolan.
– Det blir kul att träffa klasskompisarna igen och få lite ordning på tillvaron, säger Mimmi Forsman. Annars är det lätt hänt att man bara sover bort en dag då man är ledig.
Bortsett från det så håller de alla med om att sommarlovet kunde få vara lite länge:
– Det borde vara sommar året runt!

LINNEA TILLEMA