DELA

Kyrkattentat och älgkalvar i finska medier

I januari registrerades 159 medieträffar och februari 164 för sökordet Ahvenanmaa i finskspråkiga medier i Finland.
Attentatet mot Hammarlands kyrka var givetvis den nyhet som uppmärksammades mest.
Enligt Ålandskontorets sammanställning var det få nyheter med Ålandsanknytning som lyckades tränga sig genom snövallarna kring landets finskspråkiga redaktioner i början av året.
Mest uppmärksamhet i januari, totalt 12 notiser, fick forskningen som antyder att den kraftiga minskningen av älgkalvar i hela landskapet eventuellt orsakas av ett fästingvirus som angriper älgfostret.
Det var en notis som byggde på Nya Ålands artikel på samma ämne. Notisen översattes och skickades ut via Finska notisbyrån, FNB, som Nya Åland samarbetar med.

Kändisar
Brandattacken mot Hammarlands kyrka i slutet av februari väckte dock ännu större uppmärksamhet. Totalt 40 finskspråkiga tidningsnotiser och ett inslag i YLE Radio Suomi berättade om händelsen.
I övrigt tog sig bland annat följande över nyhetströskeln i finskspråkiga media: färjornas- och övriga fartygs problem att ta sig fram genom den tjocka isen, kansliminister Roger Erikssons utspel gällande internetspel och Paf, kändiskocken Michael Björklunds ambassadörskap för projektet svenska.nu, att ålänningarna har högsta genomsnittliga levnadsstandarden i Finland samt att åländska åländske cellisten Tomas Nunez-Garces segrade i den elfte nationella cellotävlingen i Åbo.
Pressöversikten är sammanställd av Maija Nunez på Ålandskontoret i Helsingfors. (ab)