DELA

Kroppsbyggare: Allt fler använder anabola

Det senaste året har användningen av anabola steroider bland unga kroppsbyggare ökat dramatiskt på Åland.
Det verkar ha skett en attitydförändring och tillväxtpreparaten säljs, används och diskuteras rätt öppet på gymmen och på nätforum, säger en kroppsbyggare som följt med gymkulturen i tjugo års tid.
– Jag är orolig, de unga killarna vet inte något om preparaten, och de som säljer berättar förstås inget om biverkningar och andra risker. Det är bara en tidsfråga innan det första allvarliga fallet dyker upp, säger han.
Själv har han aldrig använt sig av steroider för att få musklerna att växa snabbare.
– Jag ser det som fusk. Jag vill känna att det är jag själv som åstadkommit resultatet jag ser i spegeln, förklarar han.
Samtidigt kan han förstå frestelsen för de unga killar som vill se resultat snabbt. Att det nu på olika forum och facebook diskuteras hur mycket större effekterna blir genom att kombinera de anabola steroiderna med till exempel insulin, har fått honom att ta kontakt med Nya Åland.
– Det är ju oerhört stora risker att experimentera med sådant om man inte är väldigt insatt. I värsta fall kan man falla i koma.

Acne på ryggen
Själv är han så pass påläst och initierad att han kan peka ut dem som använder tillväxtpreparat genom att iaktta folk på gymmet.
– Förutom det uppenbara, att de blir stora väldigt snabbt, är svår acne speciellt på ryggen ett tecken. Ofta kan man också se märken där de injicerat. De flesta gör det i skinkorna, som är kroppens största muskel och där det finns relativt lite blodkärl. Det blir lätt infektioner där man sticker.
Råkar man injicera tillväxtpreparat i ett blodkärl ligger man illa till eftersom det då går direkt till hjärtat som ju också är en muskel.
Kroppsbyggaren säger att han kan namnge minst femton stycken som han har bevis för att använder anabola steroider.
– Så finns det minst femton till som jag har starka misstankar om. Det är rätt många på lilla Åland.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist