DELA

Kronhjortar på rymmen måste avlivas

Fem kronhjortar rymde från Edens vilthägn i Sund Högbolstad i början av förra veckan.
Djuren visade sig i Jomala så sent som i går. Enligt landskapsregeringens beslut måste hjortarna avlivas.
Beslutet fattades i fredags av minister Katrin Sjögren (Lib) på landskapsveterinär Mikael Karrings förslag.
– Det finns inget politiskt i beslutet, men lagstiftningen är sträng och enligt tjänsteveterinären hade de krav som ställs på import från Sverige inte fyllts, säger hon.
Djuren besiktigades i Sverige före överfarten, men någon veterinärbesiktning gjordes inte när djuren kom fram till Åland/Finland vilket skulle ha behövts enligt gällande bestämmelser.
– Jag ville veta om det fanns något alternativ till avlivning och fick då veta att djuren skulle ha kunnat hållas i karantän i hägnet i Sund tills provtagning och besiktning hade gjorts. Men det gick inte att göra så eftersom det visade sig att djuren rymt, berättar hon.


”Allt i ordning”
Hjorthägnets innehavare Johnny Andersson berättar att kronhjortarna – fyra hindar och en hjort – togs över till Åland från Sverige med färjan på måndagskvällen förra veckan.
– Alla tillstånd från Sverige var i ordning, veterinärbesiktning hade gjorts och jag hade till och med bett veterinären ta extra blodprov som djurleverantören hade med sig när transporten kom fram.
Han berättar att han informerade tre åländska veterinärer på förhand om hur många djur som skulle importeras och tidpunkten för deras ankomst, men eftersom det skedde sent på en kväll så fanns ingen veterinär tillgänglig och någon besiktning gjordes därför inte.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre