DELA

Kritiker ny gymnasieordförande

Ålands gymnasiums nyvalde styrelseordförande Sture Skogberg (M) är också en av gymnasiereformens hårdaste kritiker.
Han menar att Ålands yrkesgymnasium fått ta stryk i förändringarna.
Utbildningsminister Johan Ehn (M) utnämnde på tisdagen Sture Skogberg (M) till ordförande i Ålands gymnasiums styrelse. Skogberg har varit rektor vid Ålands yrkesskola och var också en av de ursprungliga arkitekterna bakom gymnasiesammanslagningen.
Han har uttryckt hård kritik mot hur bildandet av Ålands gymnasium, som innefattar Ålands yrkesgymnasium och Ålands lyceum, har gått till och varit framför allt bekymrad över yrkesutbildningarna.
– Ålands lyceum är Ålands lyceum och det är inget problem. Det är Ålands yrkesgymnasium som inte fungerar, säger Skogberg.


Schema-problem
Skogberg menar att yrkesgymnasiet inte lyckats skapa ett fungerande schema och att det beror på att man försökt tvångsinföra ett periodiseringssystem som liknar systemet vid Ålands lyceum.
– Man ska läsa olika kurser på olika ställen – så ser inte yrkesutbildningar ut. De här programmen måste hanteras utifrån sina förutsättningar, menar Skogberg.
– De här problemen började redan ett år innan reformen. Yrkesutbildningen har funnits i 62 år och i 60 år har schemat fungerat, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni