DELA

Kritik mot Centerledarens Facebook-utspel

Mitt under pågående regeringsförhandlingar där Centern är en part skrev partiledaren Harry Jansson på Facebook att han vill ha en åländsk samlingsregering.
Så kan man inte göra, anser partiets förhandlare Veronica Thörnroos.
Det har väckt förvåning att Harry Jansson delade med sig av sina funderingar till sina 300 vänner på det sociala nätverket Facebook i slutet av förra veckan.
Efter att ha tagit del av kommentarerna på utspelet om samlingsregering skriver Harry Jansson så här:
”Personligen tar jag dock inte FB (Facebook) som en politisk arena utan som ett forum att lufta sina åsikter mer spontant./// Förra gången jag tog upp saken så fick jag rejält på huvet MEN Åland skulle faktiskt behöva en s.k. samlingsregering för att klara de våldsamma svallvågor som eurokrisen kommer att föra med sig. Min gamla käpphäst är ju dessutom att Ålands autonomi är för begränsad för att vi skall ha råd att strida på hemmaplan när det i stället behövs enighet för att lobba mot Hfors”.
En av dem som höll med och som också deltog i den fortsatta debatten var partikamraten Runar Karlsson.


Gemensam linje
Vad säger då Centerns regeringsförhandlare som under tiden för diskussioner om nästa regering under lantrådskandidaten Camilla Gunells ledning?
Veronica Thörnroos har diskuterat saken med Harry Jansson.
– Jag har hört hans version. Men en person som är offentlig är det hela tiden. Man kan inte en stunden vara en offentlig person och andra stunden privatperson på Facebook. Allt kopplas till ens offentliga person, säger hon.
Är det här kritik mot Harry Jansson?
– Nej, det vill jag inte säga. Jag utgår från att han har haft ett gott uppsåt.
Försvårar det för Centern i de pågående regeringsförhandlingarna?
– Det underlättar inte vår situation som förhandlare. Men Harry är partiledare och vald av stämman.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre