DELA

Krångligt teckna aktier för många Eckeröägare

Varför så krångligt, Rederi ab Eckerö?
Det undrar en läsare som erbjudits teckna nya aktier genom ett besök i Sampo banks eller privatbanken Mandatums kontor – som inte finns på Åland.
Rätt många aktieägare i Rederi ab Eckerö har sina aktier registrerade hos Finlands värdepapperscentral i stället för i någon lokalbank på Åland. Det är de som nu har fått besked via värdepapperscentralen att personligen besöka Sampos eller Mandatums kontor för att teckna de nya aktierna.
– Alla medlemmar i vår familj äger några aktier var. Är det meningen att vi ska ta oss till Helsingfors allihopa för att kunna teckna de nya aktierna? Klantigt skött, tycker läsaren som påpekar att familjen är långt ifrån ensam om att anlita värdepapperscentralen för aktieförvar.

Engelska?
I brevet uppges Sampo banks servicenummer. Nya Åland ringde för att få reda på vad som gäller.
– Kan ni tala engelska, var det första svaret.
Efter en stunds väntan kopplades samtalet till Meri Mononen på Sampo banks investeringstjänster. Hon talar svenska och kunde berätta att ganska många ringt om samma sak.
– Det är ganska många som har sina aktier i värdepapperscentralen.
Det som krävs för att få teckna aktier på distans, säger hon, är att Sampo skickar teckningsblanketten per brev eller e-mail, mottagaren fyller i den fullständigt och faxar den till banken tillsammans med en kopia av passet.
Tänk om alla inte har ett giltigt pass?
– Hittills har alla haft det. Men jag ska ta reda på om det går med något annat.

Annat id-bevis
Svaret kommer om en stund. Det går bra med en kopia på också något annat id-bevis och med körkort.
Meri Mononen understryker att betalningen måste finns hos Sampo senast kl 16 den 23 oktober.
– Om pengarna inte finns genomförs teckningen inte.
Frågan går vidare till Jan Haglund, ekonomichef på Rederi ab Eckerö.
Hur blev det så här krångligt?
– Det här är ett system som andra, inte vi, har byggt upp. Och de flesta har ju sina värdeandelskonton i en lokalbank. Det här gäller en minoritet av Rederi ab Eckerös ägare, men det kan säkert upplevas som et krångligt system.

Varför Sampo?
Varför Sampo och Mandatum?
– Valet skedde genom anbudsförfarande. Man skulle ju tycka att Ålandsbanken hade legat närmast till, men där har man inte färdiga system och resurser för det här uppdraget. Därför valde vi Sampo. Mandatum kom med eftersom båda numera ingår i Danske Bank.
De aktieägare som har sitt aktiekonto i någon av de lokala bankerna har fått information och teckningsblanketter direkt från banken. Sampo är så kallad teknisk arrangör av emissionen och banken har i sin tur gjort avtal med andra banker, främst bankerna på Åland, som är ombud för Sampo.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax
.