DELA

Köpmän vill ha kameraövervakning

Köpmännen i Mariehamns centrum drabbas allt hårdare av stölder och skadegörelse.
Via Ålands näringsliv har man nu anhållit om att få kameraövervaka hela Torggatan och delar av Nygatan för att få bukt med buset.
Nya Åland berättade i fredags om den effektiva kameraövervakning som Firma Erik Mattsson i Godby lät installera i höstas och som är betald redan efter tre månader. Ett 15-tal snattare och tjuvar har haffats tack vare kameraövervakningen.
Också i city kräver köpmännen hårdare tag och har vänt sig både till stadens politiker och till polisen via sin organisation Ålands näringsliv.
– Vi har tagit initiativ till bättre kameraövervakning av hela Torggatan och delar av Nygatan, berättar Ålands näringslivs vd Daniel Dahlén.

Droger och stölder
Skadegörelsen och nedskräpningen har ökat, liksom snatterierna och stölderna. Antalet drogrelaterade stölder blir allt fler liksom de regelrätta stöldligorna. Åtminstone ett rån och ett rånförsök har som bekant hänt i city.
Bättre blir det inte av att city är i princip dött efter att butikerna har stängt för dagen eller helgen.
Det svar som Ålands näringsliv fått är att det inte finns något som hindrar köpmännen att installera övervakningskameror på fasaden. Inne i affärerna finns det kameraövervakning redan.
– Vi vill ha en central styrning på det hela så att vi vet vem som kollar på filmerna och tar hand om personuppgifterna så att de inte hamnar på villovägar.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre