DELA

Konkurrenskraftigt Åland på EU-dagen

På fredag arrangerar Europainformationen tillsammans med EU-parlamentets och EU-kommissionens representationer i Finland en temadag på Åland under rubriken ”EU och du”.
”EU och du” är ett evenemang som ordnas på olika platser i Finland under Europaparlamentets innevarande valperiod.
– Avsikten med evenemangen är att öka dialogen om hur EU påverkar människornas vardag. Temat under turnén varierar, men utgår alltid från EU-frågor som är viktiga för landskapen och från de tankar regionens invånare har om EU, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Till Åland kommer flera EU-experter och opinionsbildare, bland annat Finlands försvarsminister Carl Haglund, Europaparlamentarikerna Nils Torvalds och Olle Schmidt och riksdagsledamöter. Åland representeras av kansliminister Gun-Mari Lindholm samt flera ålänningar som jobbar med EU i Bryssel eller på annan ort.


För allmänheten
På programmet finns bland annat ett lunchseminarium på hotell Arkipelag. Seminariet går under rubriken ”Ett konkurrenskraftigare Åland i EU” och det riktas till företagssektorn samt läroanstalter, kommuner och övriga intresserade organisationer. Även allmänheten är välkommen till seminariet som pågår mellan 11.30 och 13.30.
Under EU-dagen presenteras även EU-aktörer och åländska projekt som delfinansierats av EU. Detta sker på Maxinge i Jomala mellan 14.00 och 16.30.
I samband med evenemanget offentliggörs även kommissionens opinionsundersökning om hur ålänningarna förhåller sig till EU, samt Europainformationens uppdaterade publikation ”Åland i EU”. (ml)