DELA

Kölsträckning idag av Viking Grace

Arbetet med Viking Lines nya passagerarfartyg m/s Viking Grace fortskrider som planerat, enligt rederiet. Kölsträckningen äger rum idag på STX Europes varv i Åbo och sjösättningen planeras till mitten av augusti.
Det här berättar rederiet i ett pressutskick.
Enligt utskicken ska Grace vara redo för trafikstart i januari 2013.
– Intresset för det nya fartyget är stort, redan nu har en hel del resor bokats med M/S Viking Grace som skall trafikera rutten Åbo- Åland – Stockholm, skriver rederiet.
Nya Åland har ett eget team på plats i Åbo och i morgondagens Nya Åland kan du läsa reportaget därifrån.


Om kölsträckning
Viking line ger även en bakgrund till själva fenomenet kölsträckning:
”Kölsträckningsceremonin är en gammal tradition och avser att medföra lycka för fartyget. Vid ceremonin lyfts det första byggnadsblocket ned i byggnadsdockan där nio mynt, präglade år 2012, placeras under blocket. Mynten är från jubileumsserien Sveaborg med bruksmynten 2 euro, 1 euro, 50 cent, 20 cent, 10 cent, 5 cent, 2 cent och 1 cent samt dessutom en jetong som präglats till minne av Sveaborg. När skrovet är färdigt och fartyget är klart för sjösättning flyttas mynten och svetsas fast under fartygets mast.
Kölsträckningen är en markering för att det första byggnadsblocket är klart och att fartyget nu ska fogas samman med övriga block till ett färdigt fartyg. Samtidigt räknas det som en officiell händelse som innebär att fartyget från och med nu skall uppfylla alla de regler, lagar och förordningar som är gällande vid kölsträckningsdatumet.
Kölsträckningsdatumet kunde betecknas som fartygets ”födelsetid”.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax